BIULETYN INFORMACYJNY
OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH

8 Wrzesień 2020

Skarb życia – żywność

Zarząd Koła Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Łęcznej bardzo serdecznie dziękuje pracownikom sklepu Tesco w Łęcznej z ul. Chełmskiej, klientom sklepu oraz Bankowi Żywności z Lublina za przekazaną żywność zebraną w ramach „Letniej Zbiórki Żywności” w Tesco. 

Placówka łęczyńskiego Koła od kilku kat współpracuje z łęczyńskim marketem Tesco i Bankiem Żywności. Współpraca nawiązana została dzięki pani Marzenie Pieńkosz-Sapiecha prezesowi Fundacji Banku Żywności w Lublinie. 

Dziękujemy Wam za przekazywaną żywność wykorzystywaną przez placówkę i rodziny skupione w naszym Kole. 

Już kolejny raz klienci i pracownicy sklepów Tesco wspólnie zdali egzamin z pomagania! Aż 15 295 kg produktów o długiej przydatności, przy wsparciu zespołów Banków Żywności i Caritas, zebrano w ramach trwającej całe wakacje „Letniej Zbiórki Żywności” organizowanej przez Fundację Tesco. 

Nasza organizacja otrzymała 14 września 2020 r. produkty zebrane podczas letniej akcji – 27,7 kg . 

Skutki pandemii odczuwane są przez wszystkich – dlatego obecnie każde, nawet najmniejsze gesty pomocy są szczególnie ważne. Na początku lipca Tesco, wraz z Fundacją Tesco, uruchomiło „Letnią Zbiórkę Żywności”. Przez dwa wakacyjne miesiące we wszystkich sklepach można było przekazywać produkty dla najbardziej potrzebujących. Dzięki wsparciu klientów, Tesco zebrało łącznie 15 295 kg produktów, czyli równowartość 36 331 posiłków. Mąka, ryż, makaron, cukier, olej, dżemy, konserwy, zupy błyskawiczne, herbata, kawa – wszystkie artykuły zebrane w czasie zbiórki trafiły do Banków Żywności i Caritas Polska, a następnie rozdysponowane zostały wśród osób potrzebujących. 

Tesco od lat wspiera osoby i organizacje w potrzebie. Firma przekazuje nadwyżki ze swoich sklepów organizacjom charytatywnym, wspierając lokalne społeczności i walcząc z marnowaniem żywności, a w kwietniu bieżącego roku przekazała dodatkową darowiznę 20 ton produktów na pomoc osobom dotkniętym skutkami pandemii. Od 2017 roku, również jako pierwsza sieć handlowa w Polsce, Tesco publikuje dokładne wyniki dotyczące redukcji ilości marnowanej żywności. W roku budżetowym 2019/20 sklepy Tesco przekazały łącznie ponad 3 tysiące ton żywności: 2 992 ton dla organizacji pomagającym ludziom w potrzebie, a 54 tony trafiły na pokarm dla zwierząt. Raport dotyczący marnowania żywności jest ważną częścią publikowanego co roku raportu „Strategii Pomocnych Gestów”, który podsumowuje działania społeczne firmy. Strategia od 2017 roku wyznacza kierunek w jakim firma chce podążać w obliczu ważnych dla wszystkich wyzwań. 

Szczegółowe informacje nt. danych dotyczących marnowanej żywności można znaleźć tutaj

Tesco Polska to sieć ponad 300 sklepów na codzienne zakupy – supermarketów i hipermarketów kompaktowych – działająca na polskim rynku już od ponad 20 lat. Firma od lat konsekwentnie angażuje się w działania społeczne prowadząc programy edukacyjne, promując zdrowy styl życia oraz podejmując wiele inicjatyw społecznych, takich jak walka z marnowaniem żywności nie tylko w ramach własnej sieci, ale w całym łańcuchu dostaw. 

Wyrzucanie zdatnych do spożycia produktów to poważny problem etyczny, ekologiczny i społeczny. Chcesz uchronić jedzenie przed zmarnowaniem? Wesprzyj Banki Żywności – w ten prosty sposób możesz pomóc najbardziej potrzebującym. 

Szaleństwo konsumpcjonizmu i “mania ładnego jedzenia” powoduje, że na świecie jedna trzecia żywności ląduje w koszu – nie tylko w gospodarstwach domowych, lecz także na poziomie produkcji i dystrybucji. Banany, bo mają kropki i takich się nie sprzedaje, chociaż właśnie takie są idealne do zjedzenia. Jabłka – dlatego, że obiły się w transporcie o inne owoce. Cytryny i awokado, ponieważ były bardzo dojrzałe. Warzywa – bo te nieco zwiędłe i pomarszczone nieszczególnie się prezentują i już nikt ich nie kupi. Ryż, bo opakowanie jest lekko wgniecione czy jogurt, ponieważ przeterminuje się za dwa dni. Bank Żywności w Lublinie to organizacja pozarządowa non-profit o statusie fundacji. Każdego dnia ratujemy dobre jedzenie przed zmarnowaniem, aby mogło ono trafić do najbardziej potrzebujących: matek samotnie wychowujących dzieci, bezrobotnych, osób starszych, chorych i niepełnosprawnych, rodzin wielodzietnych, świetlic środowiskowych, hospicjów i domów pomocy społecznej oraz do każdego, kto z różnych przyczyn znalazł się w trudnej sytuacji życiowej. 

Maria Lisek-Zięba

Copyright Ⓒ 2011 - 2018 LFOON-SW

%d bloggers like this: